EN İYİ 8 QUIZ ARACI

Gülbin Güney Demirdöken
9 min readFeb 16, 2021

--

Sınıfınızın 30 kişi olduğunu düşünelim. Akıllı tahtada çoktan seçmeli bir soru açtınız. Sınıftaki 30 öğrencinin de o soruya verdiği cevabı öğrenmeniz bir ders saatinizi alabilir. Tabii bunun dışında her öğrenciye geri dönüt vermek de var. Siz öğrencilere sırayla cevaplarını sorarsanız sona kalan öğrenciler, çoğunluğun verdiği cevabı verecektir. Soruyu bile okumaz çoğu. Sonrasında 30 öğrencinin kaçının doğru kaçının yanlış cevap verdiğini, hangi öğrencilerin yanlış cevapladığını ve sınıf başarısını aklınızda tutmanız imkânsız. Ayrıca bu sadece bir soru içindi. Bir öğretmenin yeterince iş dışı görevi oluyor zaten, derste de eğlenerek kolayca ölçme ve değerlendirme yapmak istemez miyiz sizce?

Az önceki sınıf ortamını unutun ve şunu düşünün: Akıllı tahtadan öğrencilere oyun kodunu gösterdiniz ve hepsi cep telefonu veya tabletleri ile oyuna girdi. Siz başlama tuşuna basınca tüm sınıf harıl harıl ekranlarındaki soruları cevaplıyorlar. Akıllı tahtada ise her öğrencinin ilerleme çubuğu görünüyor. Geride kalanlara destek olmak için “Haydi, yaparsınız.”, önce gidenlere “Tebrikler, harikasınız.” diyorsunuz. Tüm sınıf motive olmuş. Herkes çok eğleniyor. Oyun sonunda isterseniz liderlik tablosunun tamamını öğrencilere gösterebilirsiniz. Rekabetten olumsuz etkileniyorlarsa o bilgiyi kendinize saklarsınız. Zil çalmış ama kimse bunun farkında değil. Hafta sonu bilgisayarın başına geçince de derste oynadığınız bu oyunların raporlarına göz gezdirerek her sınıfa ayrı plan hazırlıyorsunuz. Hayat artık size kolay 😉

Web 2.0 araçlarından en çok kullanılan araçlar kuşkusuz çoktan seçmeli sorular hazırladığımız araçlardır. Quiz araçları, öğretmenin işini kolaylaştırırken öğrencileri de kullandıkları oyun elementleriyle oldukça eğlendiriyor. Çoktan seçmeli soruları hazırlamak da epey kolay. “Yok, ben hazırlamakla uğraşamam.” deseniz de sorun yok. Hazırda olan birçok konuyu direkt dersinize uygulayabilirsiniz. Bazen derslerimizde 5–10 dakikalık öngörülmeyen boşluklar oluşabiliyor. O günkü konunuz ne ise herhangi bir quiz aracından kolaylıkla başka öğretmenlerin hazırladığı içeriği bulup o boşluğu verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Quiz araçları ile ilgili anlatacaklarım bitmez. Buraya tıklayarak bu konu ile ilgili Youtube kanalımdaki videoma da göz atabilirsiniz.

Bu kısmı daha fazla uzatmayıp başlıklara bakalım. İşte derlediğim 8 en iyi Quiz aracı!

  1. Kahoot

Kahoot, Web 2.0 araçları içinde en bilineni. Yüksek lisans ödevlerimden biri ile ilgili araştırma yaparken gördüm ki birçok kişinin aklına eğitim teknolojisi deyince bile Kahoot geliyor. Düzenli olarak Kahoot uygulanan sınıflarda çok sayıda akademik çalışma yapılmış. Tabii ki sonuçların neredeyse hepsi olumlu çıkmış. Öğrenciler hem derse daha çok motive oluyor hem de akademik başarıları artıyor. Bir öğretmen daha ne ister 😊

Öğrencilerin cep telefonları ya da tabletleri olması gerekiyor Kahoot için. Uzaktan eğitimde ise bilgisayar da kullanılabilir. Öğretmenin paylaştığı ekranda soru ve cevaplar görünürken öğrenci kendi cihazından cevabı işaretleyebiliyor. Bu yüzden Kahoot uzaktan eğitime pek uygun değil. Uzaktan eğitimine cep telefonu ile katılan bir öğrencinin aynı cihazdan ama ayrı uygulamalardan hem soruyu okuyup hem de cevaplaması kolay olmuyor. Bu öğrenciler geride kalıyor hatta bazen de soruyu cevaplamaya yetişemiyorlar. O yüzden adil olmayan bir oyun ortamı yaratılmış oluyor. Kahoot, yüz yüze eğitimde çok daha zevkle uygulanabilir.

Son zamanlarda gelen yeniliklerle soru türlerinde de çeşitlilik sağlanmış: çoktan seçmeli, doğru-yanlış, kısa cevap, açık uçlu, oylama, kelime bulutu, beyin fırtınası ve puzzle. Beyin fırtınasında öğrenciler gruplar halinde verdiğiniz soru ya da sorunlara çözüm buluyorlar ve görev bitince sınıf bu çıkan fikirleri oyluyor ve tartışma yapılıyor. Beyin fırtınası, öğrenci merkezli bir etkinlik yapmak istediğinizde size yardımcı olabilir. Puzzle ise karışık verilen kelimeleri doğru sıraya koymakla ilgili bir etkinlik küçük sınıflarda Türkçe derslerinde ve her yaşta yabancı dil derslerinde kullanıma oldukça uygun.

Bence Kahoot’un dezavantajları Türkçe dil desteğinin olmaması, rekabete yönelik olması ve uzaktan eğitime uygun olmamasıdır. Avantajları ise sorularınıza görseller eklemek istediğinizde çok zengin bir kütüphane sunması ve oyunların sonunda öğrencilerden geri dönüt alabileceğiniz bir bölüm olması. Bu kısım çoğumuzun gözünden kaçmış olabilecek bir detay. Kahoot’ta bir oyun oynattıktan sonra podyum ekranı gelir. Çoğumuz o ekranı son ekran olarak sanıp kapatabiliriz. Fakat bitirme tuşuna basarsanız öğrencilerinizin oynattığınız oyunla ilgili geri dönütlerini alabileceğiniz “get feedback” butonunu göreceksiniz. Siz o tuşa basınca öğrenci ekranlarına değerlendirme soruları gider. Siz de isterseniz değerlendirmeyi o an ya da daha sonra görüntüleyebilirsiniz. Öğretmenlere birer öğretim tasarımcısı olarak baktığımızda tasarlanan materyalle ilgili geri dönüt bizim başarımızı artıracaktır. Bu anlamda Kahoot’un bu özelliğinin bizlere geliştirmemiz gereken noktalarda fayda sağlayacağına inanıyorum.

2. Quizizz

Quizizz, Kahoot kadar bilinmese de yine de çok popüler bir araç. Quizizz’in Kahoot’a göre bir avantajı ise öğrenci ekranında hem soruların hem de cevapların görünmesi. Uzaktan eğitimde yaptığımız derslerde kullanıma çok uygun. Öğretmen ekranında görüntülemek üzere iki seçeneğiniz oluyor: liderlik tablosu veya sorular. Rekabetten olumsuz etkilenebilecek sınıflarda öğrenciler kendi ekranlarından cevaplarını verirken direkt soruların olduğu ekranı açarak kaç kişinin o soruları doğru yaptığına bakabilirsiniz. Kullandığı oyun elementleri ile etkinliği oldukça eğlenceli hale getiren Quizizz, soruları cevaplarken öğrencilere power-up yani güçlendiriciler de veriyor. Öğrenciler bunları kullanarak zamanı dondurabilir, yanlış bir cevabı eleyebilir veya soruya ikinci kez cevap verebilirler.

Quizizz’in dezavantajları Türkçe dil desteğinin olmaması ve birçok bölümün ücretli olması. Sorularınıza video veya ses eklemek istiyorsanız üyeliğinizi ücret karşılığında yükselterek yapmanız gerekiyor. Bu dezavantajları benim gözümde yok edecek çok kullanışlı bulduğum bir özelliğinden de bahsetmem gerek. Uzaktan eğitimde Google Classroom kullanmaya başladım. Quizizz’den öğrencilere bir ödev gönderdiğimde Google Classroom’daki sınıfımı işaretlersem notu otomatik hesaplayıp öğrencilere 100 üzerinden not veriyor. Ödev kontrolünü Google Classroom’dan yapıyorum ve dönüp ölçme aracının raporlarına bakmama gerek kalmıyor. Bu da ölçme ve değerlendirmede işimizi kolaylaştırıyor.

Soru seçenekleri de sadece çoktan seçmeli olmadığı için ölçme ve değerlendirmede çeşitlilik sağlıyor. Onay kutusu, boşluk doldurma, oylama, açık uçlu sorular da ekleyebiliyorsunuz. Hatta dersinizi de anlatmak isterseniz sunumlar da hazırlayabilirsiniz. Fakat ben tasarımını çok sınırlı bulduğum için Quizizz’i sunum için kullanmayı tercih etmiyorum.

3. Quizalize

Quizalize, sadece çoktan seçmeli sorular hazırlayabileceğiniz bir platform. Canlı derslerinizde uygulayabildiğiniz gibi ödevler de verebilirsiniz. Sınav formatı da bulunan Quizalize, maalesef Türkçe dil desteği sağlamamakta.

Bence Quizalize’ın öne çıkan özelliklerinden en önemlisi quizlerinizi hazırlarken öğrencilere o etkinlikten alacakları puana göre 3 ayrı çalışma, etkinlik, video ya da pdf gönderebilmeniz. Puanı iyi, orta ve kötü olan öğrencilere ayrı çalışmalar göndererek dersinizi zenginleştirip farklı seviyelere uygun öğretim gerçekleştirebilirsiniz. Geride kalan öğrencilere konu anlatımının tekrarını, önde giden öğrencilere de kendilerine meydan okumaları için daha zor çalışmalar gönderebilirsiniz.

Quizalize’ın hoşuma giden bir bölümü de “Text to Speech” özelliği olması. Yani sesli sorular hazırlayabiliyorsunuz. Siz bir metni kopyalayıp soru bölümüne yapıştırıyorsunuz, dili seçiyorsunuz ve o sesli metin ile ilgili sorular hazırlayabiliyorsunuz. Yabancı dil derslerinde dinleme alıştırmaları hazırlarken zorlananlara çok faydalı olacaktır bu özellik.

4. Socrative

Socrative’i ilk açtığınızda sizi çok sade bir ara yüz karşılayacak. İlk avantajı ise Türkçe dil desteği sağlaması. Çoktan seçmeli, doğru-yanlış ve kısa cevaplı olmak üzere üç tip soru hazırlayabilirsiniz. Aynı soruları quiz ya da space race modunda açabilirsiniz. Space race, öğrencileri gruplara ayırarak eğlenceli bir şekilde birbirlerine karşı yarışabilecekleri bir mod. Her ne kadar adı uzay yarışı olsa da öğrencilere bisiklet, tek boynuzlu at gibi farklı ikonlar da atayabilirsiniz.

Socrative’ın en güzel özeliklerinden biri ise “Çıkış Bileti” denen özellik. Dersinizin sonunda bunu açarsanız öğrencilerinizden o dersle ilgili geri dönüt alabilirsiniz. Öğrencilere uyguladığınız her bölümü dersten sonra raporlardan inceleyebilirsiniz.

5. Nearpod

Nearpod’u sadece bir quiz aracı olarak değerlendirmek ona büyük haksızlık olacağı için öncelikle onun derste aklınıza gelen bütün içerikleri hazırlayabileceğiniz bir araç olduğunu belirtmek istiyorum. Sunum, video, simülasyon, Vr alan gezisi, 3 boyutlu içerikler, pdf ile ders anlatımınızı zenginleştirebilir; quiz, açık uçlu, eşleştirme, çizme, işbirlikçi pano, oylama, boşluk doldurma ve hafıza oyunu gibi etkinliklerle değerlendirme yapabilirsiniz. Nearpod, derste akıllı tahtanın önünde dakikalarca farklı içerik ve internet sayfalarına ulaşmak için vakit kaybetmenizi engelliyor. Dersteki vaktinizi daha verimli kullanmanıza olanak sağlıyor. Özellikle yüz yüze eğitimde çok daha kullanışlı. Sınıflardaki akıllı tahtalarda birkaç siteye üyelik bilgilerimi girip açmak çok vakit almıyor gibi görünse de farklı araçlar kullanmak istediğimizde toplamda çok vakit aldığını kabul etmeliyiz.

Nearpod’un bence iki tane dezavantajı var: Türkçe dil desteği sağlamıyor olması ve cep telefonu uygulamasının verimli çalışmaması. Avantajlarından biri ise başka araçlarda olmayan ya da ücretli olan özelliklerin Nearpod’da ücretsiz olması. Çoktan seçmeli sorularınıza geniş bir kütüphaneden görseller, video, pdf, ses, ses kaydı ve internet sayfası ekleyebiliyorsunuz.

Quiz yapmak için ise aynı içeriği iki farklı şekilde derste açabilmeniz mümkün. Quiz, basit şekilde öğrencinin doğru cevabı işaretlediği bölümken “Time to climb”, aynı çoktan seçmeli soruları öğrencilerin avatarlarını seçip birbirleri ile rekabet halinde cevaplayarak ilerledikleri bir format. Time to climb varken klasik quiz formatını kullanmayı tercih etmiyorum ben. O şekilde ben de çok eğleniyorum öğrencilerin de eğlendiğini gözlemliyorum. Nearpod’u gerçekten çok faydalı buluyorum. İçeriğinin de zengin olması birçok branş öğretmenine de kolay sağlıyor. Nearpod’u baştan sona uzun uzun anlattığım üç tane videom var. Aşağıdaki bölümlere tıklayarak o videolara erişebilirsiniz:

Nearpod Ayrıntılı Anlatım 1

Nearpod Ayrıntılı Anlatım 2

Nearpod Ayrıntılı Anlatım 3

6. Testmoz

Testmoz, Türkçe dil desteği sunmayan ve ücretli bir araç. Fakat üye olmadan ve ücret ödemeden testler hazırlayabiliyorsunuz. Çoğunlukla öğrencilere quiz, sınav ve deneme yapılacağı zaman kullanılıyor. İlk başta testinize bir isim ve şifre belirliyorsunuz. Şifreyi kaybetmemeniz gerekiyor çünkü üye olmadığınız için sadece o şifre ile testi düzenleme, öğrenci sonuçlarını gözlemleme ve testin değerlendirmesini yapabiliyorsunuz. Soru tipleri ise sadece çoktan seçmeli olarak sınırlı değil. Eşleştirme, kısa cevap, uzun cevap, doğru-yanlış, boşluk doldurma soruları da hazırlayabilirsiniz. Testinizi hazırladıktan sonra öğrencilerle bir link paylaşarak test veya sınavı başlatabilirsiniz.

Testmoz, diğer araçlardan amaç olarak farklılık göstermektedir. Şimdiye kadar bahsettiğimiz ve yazının devamında yer alan araçlar senkron yani eşzamanlı derslerinizde uygulamaya da müsaitken Testmoz, ödev olarak göndermek üzere tasarlanmış.

7. Plickers

Bazı okullarda derslerde öğrencilerin cep telefonlarını kullanmaları yasak olabiliyor ya da her öğrencinin cep telefonu olmayabiliyor. Bütün Web 2.0 araçları bir teknolojik aletle kullanıma uygunken Pllickers için buna hiç gerek yok. Sadece öğretmenin cep telefonu ya da tableti olsa yeter. Derse gelmeden önce öğretmen Plickers kartlarının çıktısını almalı ve sınıflarını Plickers üzerinden hazırlayıp sınıf listesine göre numaralandırmalı. Dönemin başında bu işlemi tek seferde yapıp bütün yıl aynı liste üzerinden aynı kartları kullanabilirsiniz. Plickers kartlarının her sınıfınıza ayrı ayrı çıktısını alıp verebileceğiniz gibi tek bir kart destesini bütün sınıflarınıza da uygulayabilirsiniz. Ben ikisini de denedim, bunların farklı avantajları var. Kartlar sadece bende ise ve o gün Plickers oynayacaksak öğrencilere kağıtları dağıtırken 5–10 dakika zaman olabiliyor. Girdiğiniz tüm sınıflara fotokopisini çekmeniz de kâğıt israfı olabilir ve öğrencilerin çoğu kağıtları zaten kaybediyor 😊

Plickers Kartları

Hazırladığınız çoktan seçmeli soruları dersinizde canlı modda açıyorsunuz ve öğrencilerinizden hangi cevabı doğru buluyorlarsa ellerindeki kartların o şıkkını yukarı çevirmelerini istiyorsunuz. Siz de Plickers uygulamasından kağıtları okutuyorsunuz ve akıllı tahtada kimin hangi cevabı verdiğini görüntüleyebiliyorsunuz. Plickers’a birkaç oyun elementi daha eklenerek daha eğlenceli hale getirilebilir. Oyun sonunda bir liderlik tablosu veya skor görünmüyor. Sadece her bir soruda kimin ne cevap verdiği görüntüleniyor. Öğretmenler dersten sonra sınıfların ayrıntılı raporlarını inceleyebilirler.

Plickers, Qr kodlar okutularak uygulandığı için soru tipi çoktan seçmeli ve doğru-cevap ile kısıtlı. Ayrıca uzaktan eğitime uygun değil ve maalesef Türkçe dil desteği yok. Ama kullanımı oldukça kolay.

8. Quizlet

Quizlet, çok popüler bir kelime kartı aracı. Quizlet’in derste öğrencilere uygulayabildiğiniz Live (canlı) modunu ister bireysel ister grup halinde öğrencilerinize oynatabilirsiniz. Ben yüz yüze eğitimde takım şeklinde uygulamayı seviyorum. Öğrenciler doğru cevabı grup olarak buluyorlar ve sınıfta grup halinde olan rekabetin bireysel olana kıyasla daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Uzaktan eğitimde ise bireysel modu kullanıyorum.

Quizlet’in avantajlarına Türkçe olmasını ve testlerden sonra öğrencilere yanlış yaptıkları sorularla ilgili tekrar alıştırmalarının gönderilmesini sayabiliriz. İsterseniz Quizlet’i ayrıntılı anlattığım videomdan yararlanabilirsiniz.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Umarım bu yazı faydalı olmuştur :)

--

--

Gülbin Güney Demirdöken

Almanca Öğretmeni GamFed Türkiye Oyunlaştırma Gönüllüsü