NEDEN YOUTUBE KANALIM VAR?

Gülbin Güney Demirdöken
3 min readFeb 16, 2021

--

Zorunlu olarak uzaktan eğitime devam ettiğimiz bugünlerde eğitim teknolojilerinin önemini iyiden iyiye anladık. Yüz yüze eğitimde teknoloji kullanımı tamamen isteğe bağlı iken Mart 2020’den itibaren yapılan uzaktan eğitimde bu durum hepimiz için şart oldu. Hem özel okullarda hem de devlet okullarında görev yapan tüm öğretmenler Covid-19 sebebiyle evde kaldığımız o uzun günlerde çok çeşitli eğitimlere katıldılar. Kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirmek isteyen insanlar için uzaktan ve çoğu ücretsiz olan eğitimler ilaç gibi geldi. Öğrendiklerini hemen dersine uygulayan öğretmenlerin sayısının hiç azımsanmayacak ölçüde olduğunu düşünüyorum. Fakat bu öğretmenlerin çoğu teknoloji okur yazarı olan insanlardı, belki biraz da yabancı dil bilgisine sahiplerdi. Onlar denemekten korkmadılar ve derslerini oldukça etkileşimli hale getirdiler.

Ağustos 2020’de katıldığım uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirme ile ilgili olan bir eğitimde bir aydınlanma yaşadım. Eğitim teknolojisi ile yakından ilgilendiğim için anlatılanların çoğu benim zaten bildiğim şeylerdi. Belki yüze yakın Web 2.0 aracından bahsedildi o akşam. Bazıları ile ilgili karşılaştırmalar yapıldı. Benim için faydalıydı. Eğitimin sonunda soru-cevap kısmında meslektaşlarımın sorduğu sorulardan anladım ki aslında onlar konuya çok uzaklardı. Çoğu Web 2.0 araçlarını bilmiyor veya kullanmıyordu. Buradaki sorun bilmemeleri değildi aslında, aldıkları o eğitimin onlar için çok yetersiz olmasıydı. O günkü eğitimde aylardır uzaktan eğitim yapmamıza rağmen ilk defa Zoom kullanan arkadaşlar da vardı. Kimse onlara bir şeyleri temelden anlatmamıştı. Akademisyenler, okul yöneticileri ve öğretmenler… Hepsinde biraz suç var bu konuda. Alınan birçok eğitimin içeriği ne kadar mükemmel görünse de o hedef kitleye uygun olmayabilir. Başlangıçta bir ihtiyaç analizi yapılarak eğitimler planlansaydı eminim bu sorunlar ortadan kalkabilirdi.

O tarihin üzerinden aylar geçti, uzaktan eğitimle iki dönemi geride bıraktık. Olumlu yönde değişiklikler olduğuna inanmak istiyorum fakat konu hakkında altyapısı olmayan insanlara yönelik eğitimler düzenlendiğine şahit olamadım. Sadece bir aracın anlatılması bile bir saat sürebilecekken 40 dakikalık seminerlerde onlarca aracın tanıtılması çok yüzeysel kalıyor. Ayrıca uygulamalı ve etkileşimli eğitimler yerine geleneksel eğitim anlayışıyla gerçekleştirilen eğitimlerdi hepsi. Bunlardan sadece o konuda bilgisi olan insanlar yararlanabildi.

Ağustos 2020’deki eğitimde yaşadığım aydınlanma bana aslında ne yapmam gerektiğini fark ettirdi: Öğretmenlere Web 2.0 araçlarını anlatmalıydım. Bir yıl önce açtığım bir Youtube kanalım vardı. O zaman bullet journal (kişiselleştirilmiş ajanda diyebiliriz) ile ilgili videolar paylaşmak istemiştim fakat ilk aydan vazgeçtim. Youtube’da eğitim teknolojileri ile ilgili Türkçe birçok kanal var fakat çok ayrıntılı olduğunu düşünmüyorum çoğunun. Bu işe sıfırdan başlayacak ve İngilizce bilmeyen meslektaşlarıma yardımcı olmak üzere başladım ben de. Pek kolay bir iş olmasa da beni çok mutlu ediyor. İşe yaradığını duymak ise muhteşem bir şey. İş ve yüksek lisans dışında ilgilendiğim birçok şey var o yüzden pek iyi bir “Youtuber” olmayabilirim fakat düzenli olarak bu işle ilgilendiğimi düşünüyorum. Umarım daha fazla öğretmene, okula ve öğrenciye faydamız dokunur.

Bu kadar bahsettikten sonra kanalın linkini de paylaşayım :)

https://www.youtube.com/channel/UCO0w_JjVEToOGd30pi7qsbQ

--

--

Gülbin Güney Demirdöken

Almanca Öğretmeni GamFed Türkiye Oyunlaştırma Gönüllüsü