“OYUNLARIN GÜCÜ ADINA”

Gülbin Güney Demirdöken
3 min readOct 14, 2020

--

2–3 Ekim’de dördüncüsü gerçekleştirilen GamFed Türkiye Oyunlaştırma Konferansı’nın bu yılki teması “Dönüşüm”, bizi de yanına kattı ve dönüşümüne ortak etti. Öğrendiklerimizden ilhamlar alıp kişisel ve mesleki hayatımızı zenginleştirmek için oyunun gücünü kullanmaya devam edeceğiz. Öyle ki etkinlik biter bitmez iki günde edindiğim bilgiler kafamda döndü dolaştı ve bir ders planına “dönüştü”. Kalktım, eğitsel bir kaçış oyunu hazırladım. Yaşasın oyunu çözüm olarak görenler!

Gönüllüsü olduğum GamFed Türkiye, oyunlaştırma adına Türkiye’de en çok çalışan ve üreten topluluk. Bunun bir parçası olduğum için de oldukça memnunum. Bu etkinlik için başta Ercan Altuğ Yılmaz olmak üzere GamFed’den birçok insan büyük bir emek verdi. Burada sunucumuz Ali Cevat Ünsal’ın adını geçirmemek olmaz, o da her zamanki eğlenceli üslübuyla bizleri mutlu etti. Etkinliğin oyunlaştırılmış uygulaması ise en çok ilgimi çeken kısımdı. Avatarımızı seçip birbirimize eğlenceli oyunlarla meydan okuduk. Sıralamanın üstlerinde değildim ama olsun 😊

Eğlenerek öğrendiğimiz, dolu dolu iki gün geçirdik GamFed Meetup Online’da. Çok çeşitli alanlarda uzmanların sohbetlerini dinlemek ve atölyelerine katılmak çok keyifliydi. Günler öncesinden açıklanan konuşmacı isimleri biz katılımcıları oldukça heyecanlandırmıştı. Tek sıkıntı katılamadığımız atölyelerde aklımızın kalması oldu.

Cuma ve cumartesi günleri sabah erkenden not defterimle bilgisayar başına geçtim. Tek bir ânı kaçırmamak için bilgisayarı da benimle oda oda gezdirdim. Beklediğime değdi gerçekten. Cuma günü stüdyodan ya da evlerinden katılan konuşmacılar oyunun ne olduğundan ve ne olmadığından, oyun tarihinden ve tabii ki oyunlaştırmadan bahsederken onlarla aynı masada oturup sohbet ediyormuş gibi hissetmemek elde değildi. Her yaştan insanın ilgisini çekecek içeriklerden bahseden konuşmacılar, kendilerine ayrılan süreyi oldukça iyi kullanıp dinamik bir etkinlik sundular bize. Cumartesi günü ise beni daha çok heyecanlandıran atölye saatleri vardı. Aynı anda olması gereken atölyelerden hangisine katılacağımı seçmek en zor kısımdı.

Katılımcılar olarak biz, online konferanstaki atölyelerde neler yapmadık ki? Prof. Dr. Tolga Erdoğan ile oyunlar oynadık, şarkılar söyledik; Emir Bayraktar’ın hikayelerine ortak olduk; Gaye Yılmaz ve Tuğçe Şimşek ile mutlu ve mutsuz taraflarımızı hayallerimiz için düelloya soktuk; Mona Aykul ile Web 2.0 Araçları ile ilgili her gün bir şey öğrensek yine de daha fazlası olabileceğini öğrendik; İnanç Ayar ile bilgi girişimciliğinin gücünden bahsettik; atölyeleri için web sitesi tasarlamış olan Arzu Kupsar ve Rıdvan Sağlam ile oyun tasarımı ile ilgili faydalı bilgiler edindik; Müge Urcan ile eğitimde oyunlaştırmanın olmazsa olmazlarını konuştuk; Onur Şencan’dan kaçış oyunlarının ne olmadığını öğrendik; Tuğba Çanşalı ile kutu oyunlarının hayatımızın vazgeçilmezi olduğunu bir kez daha fark ettik.

Bir sonraki konferans için şimdiden heyecanlanmaya başladım. Yüz yüze olacak o etkinlikte tanışacağım isimlerin kimler olacağı ise başka bir heyecan konusu. Okunmak ve incelenmek üzere bu etkinlikte önerilenler bana eşlik edecek bu bekleyişte. Ayrıca hakkını veren bir GamFed gönüllüsü olmaya da devam tabii ki! Oyunların gücü adına!

Kaçırdıklarınız ve daha fazlası için tıklayın!

--

--

Gülbin Güney Demirdöken

Almanca Öğretmeni GamFed Türkiye Oyunlaştırma Gönüllüsü