14 günlük Octalysis Explorers Yolculuğu

Gülbin Güney Demirdöken
3 min readJul 24, 2020

--

Oyunlaştırmanın temelini öğreneceğiniz, heyecanlı ve merakınızı uyandıran 14 günlük bir yolculuğa çıkmak ister misiniz? Ben bu soruya iyi ki “Evet!” demişim. Yu-kai Chou, bir oyunlaştırma uzmanı ve kendi tasarladığı Octalysis modelini çok ayrıntılı bir şekilde öğreneceğimiz eğlenceli ve minik bir kurs hazırlamış bizlere.

Yu-kai, insan davranışlarını ve motivasyonunu çok iyi analiz etmiş ve ortaya bütünleyici bir model çıkarmış. Eğer Octalysis modelindeki 8 motivasyon unsurundan (Yu-kai bunları “Core Drive” olarak adlandırmış) en az biri ortaya çıkmazsa motive olmamış oluruz ve böylece o eylem gerçekleşmez. Bunlar sırasıyla epik anlam, gelişim ve başarma, güçlenme, sahiplik duygusu, sosyal etki, yokluk, öngörülemezlik ve merak, kayıp ve kaçınmadır. Numaralandırılmış bu itici güçler, sekizgenin şekline göre içsel ve dışsal motivasyon, olumlu ve olumsuz duygular olarak da kendi içinde çok boyutlu hale getirilmiştir.

Octalysis — the complete Gamification framework of Yu-Kai Chou

Bir şeyi yaşayarak öğrenme deneyimi sunuyor bize Yu-kai. Octalysis’le ilgili bir kitabı (Actionable Gamification-Beyond PBLs) ve oyunlaştırılmış bir internet sitesi (Octalysis Prime) varken bir de böyle eğitimler düzenlemesi çok çeşitli bir öğrenme sağlıyor. Bu 14 günlük yolculukta şimdiye kadarki bütün öğrenme deneyimlerinizi geride bırakacak motivasyon unsurları kullanılmış. Sonunda bir ödül vadetmemesine rağmen her gün ondan gelen uzun e-postaları okuyup görevleri yerine getirmek için kendi hayatınızdan bir örnek üretiyorsunuz. Tamamen aktif olduğunuz bu eğitimde “Octalysis Explorers” adında bir Facebook grubuna her günün görevi ile ilgili örneklerinizi yazıyorsunuz. Daha önce bu deneyimi yaşamış dünyanın birçok yerinden insanın yazdıklarını okuyup yorumlar yazarak etkileşimde kalıyorsunuz. Bu da Octalysis’in 5. Motivasyon unsuruna giriyor yani sosyal etki. Benim gibi GamFed Gönüllüsü birkaç arkadaşla aynı gün çıktık yola ve birbirimizden etkilenerek ilerlemek çok yararlıydı. Bu kursun tek olumsuz yanı bütün e-postaların ve Facebook yorumlarının İngilizce olması. Bunu, isteyen herkesin bu yolculuğa dahil olmasındaki tek engel olarak nitelendirebiliriz.

Yu-kai, oyunlaştırmayı oyunlaştırarak öğretebilmeyi başarmış. Bu kursta Octalysis’in 8 motivasyon unsurundan çoğu kullanılmış. Örneğin “Octalysis Explorers” Facebook grubunda her gün yorum yazdığınız için “Yükselen Yıldız” rozeti kazanıyorsunuz (2. motivasyon unsuru: gelişim ve başarma), ayrıca ertesi gün gelecek e-postadaki örnekleri merak etmemiz kesinlikle 7. itici gücün işi. Aslında yolculuğa katıldığınız ilk gün alacağınız e-postada her şey belirtilmiş. Fakat asıl merak uyandıran Yu-kai’nin örnekleri. Dünyadan ve kendi hayatından eğlenceli ve bazen şok edici öyle örnekler veriyor ki ilgili motivasyon unsurunu aklınızdan çıkarmanız mümkün değil. Diyelim ki o günün görevini hallettiniz ve konu ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsunuz, Yu-kai bunu da göz önünde bulundurarak isteyenlerin incelemesi için çeşitli linkler paylaşıyor her gün. Daha önceden Octalysis ile ilgili bilgi sahibi olmam beni bu kursta hiç sıkmadı hatta daha ne kadar öğrenebilirim ve bunun üzerine düşünüp hayattan örnekler bulabilirim diye kaygılanmaya bile başladım.

Her gün gelen görevler dışında bir de bulmamız gereken gizli kodlar var. İçimizdeki kâşif açığa çıkıyor ve ipuçları ile gizli kodları Yu-kai’nin sosyal medya hesaplarında ve önceki e-postalarındaki hikayelerde bulmaya başlıyoruz. Çok basit tasarlanmış gizli kodlar bunlar ve asıl amacı Yu-kai’yi ve yaptıklarını daha iyi tanımak. Gizem çözmeyi çok seven biri olduğum için gizli kodlar biraz daha karmaşık olsaydı bu aşamada daha çok zevk alırdım.

Yıllardır kullanmadığım Facebook sayfamı yeniden açmama sebep olan bu yolculuk, sohbet eder gibi hayattan çok çeşitli örneklerle insanoğlunun motivasyonunu nasıl sağladığını ayrıntıları ile bizlerle paylaşıyor. Daha fazla yazıp heyecanı söndürmek istemiyorum. O yüzden aşağıdaki linklerde bu yolculuğa nasıl katılacağınızla ilgili sayfaya ve Octalysis ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Kursu tamamlayıp gizli kodları gönderince sizleri bir de sürpriz bekliyor olacak. İyi yolculuklar!

http://join.yukaichou.com/14-day-gamification-course/?utm_source=yukaichou&utm_medium=static+home+page&utm_content=What+you+can+do+right+now

https://join.octalysisprime.com/op-so-wl/

KAYNAKÇA:

Yılmaz, E. A. (2020). Oyunların Gücü Adına: Oyunlaştırma Bilimine Giriş. Epsilon: İstanbul.

--

--

Gülbin Güney Demirdöken

Almanca Öğretmeni GamFed Türkiye Oyunlaştırma Gönüllüsü